Opbaren

Opbaren

Verschillende manieren van opbaren


Na het overlijden kan je opgebaard worden. Dat wil zeggen dat je bent verzorgd en gekleed en dat je in een kist of opbaarplank of op bed ligt. Nabestaanden kunnen dan afscheid nemen. Opbaren is niet verplicht. Opbaren kan in een kist, opbaarplank of op bed. Thuis of in een uitvaartcentrum. Gebruik van Thanatopraxie is ook mogelijk! 
Het opbaren bespreken?

De mooiste bloemen

Rustgevend

Wensen staan genoteerd

Opbaren in een kist


Opbaren in de kist is altijd mogelijk in een uitvaartcentrum maar thuis niet altijd. Dit heeft te maken met de doorgang in de woning. Zijn er smalle gangen of trappen en is er geen goede doorgang aanwezig dan is het meestal niet mogelijk om thuis op te baren. Een kist is niet wendbaar en gezien onze respectvolle werkwijze vinden wij het ongepast om de kist alle kanten op te bewegen. Is er een voorkeur voor thuis opbaren dan zal de uitvaartverzorger van Weerdenhof bij twijfel eerst een kijkje komen nemen. 

Als het mogelijk is om thuis op te baren dan zal de overledene in een (tijdelijk) gesloten kist worden overgebracht naar huis. De kist komt dan op schragen met daarop een koelelement te staan. Om de schragen en het koelelement of te schermen volgt er nog een rok die bevestigd wordt aan de onderkant van de kist. Het koelelement werkt zoals een koelkast, het slaat aan als het element warm begint te worden en slaat af als de koude temperatuur is bereikt. 

Om de conditie van de overledene in de gaten te houden zal er in de dagen tot aan de uitvaart controle plaatsvinden door de medewerkers van Weerdenhof. 
Advies nodig?

Opbaren op opbaarplank


Een opbaarplank is een houten plank met een opstaande rand. Op deze plank ligt zichtbaar de overledene. Vaak kiezen mensen voor deze optie omdat het minder confronterend is dan een uitvaartkist. De uitvaart kan in principe ook met een opbaarplank uitgevoerd worden. Wel raden wij aan de overledene te wikkelen in doeken(lijkwade) of af te dekken met een doek of plaid. 

Is de opbaring thuis dan is ook hier sprake van schragen, een koelelement en een rok. Tevens komt een medewerker langs voor de controle. 

Bij sommige crematoria zij wij verplicht om het crematorium op de hoogte te stellen van het gebruik van een opbaarplank. Soms is het gebruik ervan bij het crematieproces niet toegestaan. 
Advies nodig?

Op bed


Opbaren op bed is mogelijk. We maken dan gebruik van een brancard voor het overbrengen van de overledene naar het huisadres en anders voor het verzorgen en kleden van de overledene in een thuissituatie. Een bed is niet altijd in hoogte verstelbaar en gezien wij zuinig zijn op onze medewerkers voorkomen wij liever rugklachten. 

Na het verzorgen en kleden maken wij het bed klaar voor de opbaring. We beginnen met een laken met daarop het koelelement en dan speciaal absorberende lakens. De overledene komt daar dan op te liggen. Indien gewenst kan over de overledene een laken gelegd worden tot aan zijn of haar middel.  

Betreft het een zomer met hoge temperaturen? Dan is een thuisopbaring niet altijd aan te raden. Het ontbindingsproces verloopt dan sneller. Zelfs als we een airco plaatsen. Zie je vliegen of insecten? Verwijder ze meteen. Gebruik desnoods een klamboe. 

Op de dag van de uitvaart wordt de overledene in de gekozen uitvaartkist gelegd. De koeling, airco en dergelijke worden door onze medewerkers direct meegenomen. Is er voldoende ruimte voor het uitdragen of uitrijden van de uitvaartkist? Is dat niet het geval, dan zal de overledene op een brancard vervoerd moeten worden en elders in de uitvaartkist moeten worden gelegd.

Is de overledene niet meer toonbaar na een aantal dagen? Dan zullen we moeten overbrengen naar een mortuarium of uitvaartcentrum. 

Een nadeel van thuis opbaren is de eventuele aanloop thuis. Zo kom je weinig tot rust of aan het rouwen toe. 
Advies nodig?

Opbaren van een kindje


Bij het opbaren van een kindje kan er gebruik gemaakt worden van een mandje of kistje. Ook hier is koeling weer van belang. Koelelementen zijn er in verschillende formaten. Ook het gebruik van een element gevuld met gel waarbij je het element eerst in de vriezer legt en daarna in een doek wikkelt en tegen het kindje aan legt is een mogelijkheid. 

Tegenwoordig zien we ook wateropbaring bij pasgeborene als een veel gekozen methode. De huid wordt zo veel lichter van kleur en de baby neemt een ontspannen houding aan. Je kunt het kindje aanraken in het water en het vasthouden door het uit het water te halen. De methode is goedkoop: je hebt alleen alleen (kraan)water en een bakje nodig.
Advies nodig?

Afspraak maken met één van onze uitvaartverzorgers? Chat, app of mail!

Overlijden melden?

Wij zijn dag en nacht, 
24/7 bereikbaar

Facebook 

Bereikbaar van
09:00 uur tot 21:00 uur

WhatsApp

Neem contact met ons op 
tussen 09:00 uur tot 21:00 uur
Share by: